Jak nabrousit nůž na brusném kameni
Čísla na brusných kamenech určují brusný tah a tím zároveň i jejich použití, jelikož každé číslo slouží k jinému účelu. Čísla v nižších stovkách zrnitosti ( 250 až 800) slouží k základnímu nabroušení a vytvarování ostří.
Na hrubém kameni tak lze například vytvarovat poškozenou špičku či stanovit úhel ostří. Na střední zrnitosti ( 1000 až 2000) nůž získá ostrost. Kameni se zrnitosti 3000 a víc finálně doladí a uzavře ostří. Použití tohoto kamene tak výrazně zvyšuje životnost jak samotného ostří, tak celé čepele.
Postup broušení nože na brusném kameni
1. Před broušením je většinu kamenů nutné namočit na 10 minut do vody. Při broušení je také nutné udržovat kámen neustále mokrý a musí držet pevně na svém místě. Řada výrobců, tak jako například společnost KAI, nabízí ke kamenům také základny.
2. V druhém kroku je důležité nůž dobře napolohovat. Levá a pravá strana nože by měla svírat úhel 45°, ostří a horní hrana nože úhel 15 až 20° ( dle doporučení výrobce). Nůž držíme jednou rukou za rukojeť, druhou rukou přidržujeme čepel nože.
3. Nůž několikrát táhneme stejnou rychlostí nahoru a dolu a dáváme pozor aby úhly držely původní polohu. Postupně přejíždíme od rukojeti ke špičce, u které je nutné nepatrně zvednou rukojeť, aby se dostala do správného úhlu. Jakmile se na druhé straně ostří vytvoří nepatrná hrana (ostřep). Vyměníme strany.
4. Nůž napolohujeme opět do stejných úhlů a stejný proces opakujeme i na druhé straně ostří.
5. Po základním nabroušení je třeba ostří ještě vyhladit. Opět držíme úhel 15 až 20° a nůž táhneme jednoduchých pohybem od rukojeti ke špičce. Tento pohyb opakujeme několikrát vždy po jedné straně.
6. Nakonec nůž a kámen důkladně očistíme pod tekoucí vodou.
Proč udržovat nože na brusném kameni?
Tato meto broušení na kamení je oblíbená zejména mezi profesionály. Oproti ocílce dojde k celkovému nabroušení ostří a nůž nemusíte zasílat do brusírny. Pro někoho může být tato metoda náročná, ale stačí jen chvilka, než se dostane do ruky.
V naší nabídce naleznete několik typů kamenů s nejtvrdší hrubostí 250 až po hrubosti dosahující nejjemnější zrnitosti 6000. Naše doporučení je na kámen 400/1000 od japonského výrobce nožů KAI, který má dvě základní hrubosti a skvělý poměr cena/výkon. Pro opravdové fajnšmekry najdete v naší nabídce také sadu pro vyleštění ostří na hovězí kůži.