Náš názor na japonské nože KAI
Shun v japonštině znamená “přesný okamžik dokonalosti” neboli “na svém vrcholu”. Profesionální kuchaři tímto termínem také označují například nejvyzrálejší chuť zeleniny, ovoce nebo masa. Nože Shun tak byly navrženy, aby ctily toto japonské označení a bezpochyby se jim to daří.
Výroba japonského nože Kai Shun je inspirována mistrovským uměním výroby samurajských mečů a stejně tak, jako nejlepší pokrm začíná výběrem nejlepších surovin, začíná výroba nože Shun výběrem nejlepších materiálů. Ocel VG10, ze které je nůž Shun ukován, byla jedna z prvních “super ocelí” pro výrobu nožů a nejvyšší standart si drží dodnes. Nůž se navíc vyznačuje krásným damaškovým vzhledem.
Rukojeť ve tvaru D je vyrobena z ebenového dřeva zvané Pakkawood – jde o dřevinu, která je vylepšena člověkem. Výroba této rukojeti začíná výběrem kvalitního tvrdého dřeva, které se pod tlakem napouští pryskyřicí. Díky této úpravě rukojeť nejen dobře vypadá, ale je také pevná a odolná vůči vlhkosti či nepříznivým vlivům.
Náš názor na nože KAI
Nože Kai jsou pro nás srdeční záležitostí. Jejich kvalita se blíží malým japonským dílnám, což se nám líbí vůbec nejvíce. Řada Shun, kterou považujeme za vlajkovou loď je vyrobena z oceli VG-10, která dodává nožům ostrost a výdrž a je důkazem toho, že to s kvalitou myslí opravdu vážně. Japonské nože jsou také známé svými rukojeťmi, proto se i tyto nože se při krájení velmi dobře drží.
Jako další výhodu vidíme odolnost v těch nejtěžších podmínkách, jako jsou profesionální kuchyně. Kuchaři se tak na nože Kai mohou dennodenně spolehnout. Mínusem se může zdát vyšší cena, jsme ale přesvědčeni, že investované finance dostanete zpět v noži, který bude při správném zacházení sloužit dlouhé desítky let.
O společnosti KAI
Cenami ověnčená japonská společnost Kai je absolutní špičkou ve výrobě nožů do kuchyně více než 100 let. Mezi další oblíbené nože značky Kai patří základní řady Wasabi Blacki či Seki Magoroku Redwood nebo pro nás zcela srdeční záležitost řada Shun Tim Mälzer, kterou jistě ocení všichni milovníci masa.
Doplňky KAI
Kai nejsou jen nože, ale také doplňky, bez kterých se nůž neobejde. Mezi nejdůležitější pomůcky patří zajisté brusný kámen, který je pro broušený japonských nožů typický, ochranné pouzdro, které drží vaše perfektní ostří či škrabka na zeleninu.