Čerstvé domácí těstoviny
Nejlepší těstoviny jsou ty domácí. O tom se nedá ani debatovat. Příprava těstovin není tak náročná, jak se může na první pohled zdát. Jestliže v kuchyni nějaké ty zkušenosti už máte, bude to pro vás po chvilce hračka.
Proč si udělat domácí těstoviny
Domácí těstoviny patří mezi nepopsatelnou lahůdka. S kupovanými je nelze srovnat, protože jejich kvalit nikdy nedosáhnou. A ačkoliv je domácí varianta pro mnohé obrovský strašák, tak je to vlastně jednoduché a zvládne to s trochou informací a tipů každý. Věřte, že když je naservírujte přátelům nebo milované polovičce, odmění vás hromadou lichotek a otázek, jak na ně. Tak jdeme na to.
Typy těstovin, které si uděláte pomocí strojku
- Těsto na lasagne - velké pláty
- Pappardelle - 2-3 cm široké nudle
- Trenette - úzké a ploché nudle
- Vlasové nudle - drobné nudle vhodné do polévky
- Tagliatelle a fettuccine - široké nudle, ale ne jako pappardelle. Liší se lehce šířkou a tloušťkou.
Co budete potřebovat
K přípravě domácích těstovin postačí pár základních kuchyňských produktů. Patří mezi ně například hrnec, hluboká pánve, strojek na těstoviny či struhadlo na parmazán.
Ručně nebo pomocí robota
Ručně zpracované těstoviny, to je panečku dobrota. Všichni víme, že ruce jsou neuvěřitelné nástroje. Dokáží rozeznat správnou strukturu, konzistenci a tím pádem vytvořit něco dokonalého.
A to je na těstovinách skvělé, stačí vám pár surovin a vaše ruce. Pokud máte robota s hnětacím hákem, tak ho klidně využijte, ale není to nutné. Jen se připravte na to, že těsto budete zpracovávat okolo 7 až 10 minut. Jen díky tomu bude hladké, měkké a poddajné..
Jakou použít mouku a vejce
Většina těstovin je z velké části z hladké pšeničné mouky. Dobře se s ní pracuje, skvěle chutná a není drahá. Na druhou stranu je v poslední době kritizována za nedostatek vlákniny a nevyhovující nutriční hodnoty. Proto je někdy nahrazována semolinou, což je tvrdá pšenice. Kromě toho najdete i těstoviny z čočky, fazolí, kukuřice a jiné zeleniny. Na skus je obvykle o něco tvrdší.
U vajíček platí, že domácí jsou nejlepší, protože jsou krásně výrazně žlutá a tím pádem těstoviny hezky obarví. A žluté těstoviny lahodí nejen jazyku, ale i oku.
Co se týká vás, vyberte si to, co vás láká, ale při prvních pokusech asi zkuste vaječnou klasiku z hladké mouky, protože se méně rozpadají a lépe drží tvar.
Jak konkrétně udělat těstoviny? V článku Recept na domácí pastu jsme pro vás sepsali článek hned s dvěma recepty - s hladkou i semolinovou moukou. Zkuste obojí a porovnejte, které vám zachutnají více.
Jak těstoviny skladovat
Udělali jste větší várku a nestíháte ji sníst? Neuvařené těsto na těstoviny stočte do kolečka a dejte zamrazit. Až na ně zase přijde řada, hoďte je ještě zmrazené do vařicí osolené vody.
Čerstvé těstoviny se nedají příliš dlouho skladovat v lednici, spotřebujte je co nejdříve po protažení strojkem.
Čím těstoviny naplnit
Když napíšeme, že jsou možnosti neomezené, myslíme tím opravdu NEOMEZENÉ. Existuje absolutně nevyčerpatelné množství různých směsí. Experimentujte s ricottou, máslem, zeleninou, oříšky, pestem, … konkrétní recepty máme na foodblogu.
Jak dlouho je vařit?
Stačí jen 2 nebo 3 minuty. Radši si nastavte minutku, ať je máte uvařené podle vašich představ.
Čím těstoviny doplnit?
Rozhodně doporučíme vyzkoušet domácí bazalkové těsto. S kombinací těstoviny a pesta se naučíte základ, který později můžete postupně rozšiřovat a zkoušet jiné kombinace. Pesto je navíc skvěle hodí také k masu, zelenině či rajčatům.
Naše recepty
Recept na domácí pastu
Protože máme na blogu spousty receptů na dobrou pastu, nesmí chybět ani základní recept na těsto. Příprava je jednoduchá, tak se není čeho bát. Vše zvládnete levou zadní.
U přípravy domácích těstoviny je nejdůležitější hydratace mouky. Nechte těsto do druhého dne v lednici odpočinout. Výsledkem bude pružné těsto, které se neláme a nelepí.