Co je to ricotta a jak ji použít
Ještě jste ricottu neochutnali? To je velká chyba. Tento lahodný italský mléčný produkt vás nadchne již po prvním přičichnutí. Jemná vůně a ještě jemnější chuť nejde ničím jiným nahradit. Dnes si ji v článku trochu představíme.
Co je to sýr ricotta
Ricotta je lahodná mléčný výrobek, původně z Itálie. Vzniká po převaření zbylé syrovátky, která by mohla být snadno považována za pouhý odpad po zpracování sýru. Ale to by byla velká škoda! Už staří Římané syrovátku zahřívali a nechali tak vzniknout tomuto jemnému čerstvému sýru nasládlé chuti.
Díky čerstvosti nebylo možné ricottu převážet a prodávat na vzdálených trzích, spíše ji jedli samotní pastýři nebo místní aristokraté.
Struktura ricotty je poměrně zajímavá, protože není dokonale hladká, naopak až lehce zrnitá. Není to ale nic, co by bylo při konzumaci nepříjemné, jen specifické.
Zajímavosti o ricottě
- má skvělé nutriční hodnoty - málo tuku a kalorií, dobré množství bílkovin
- lehce stravitelná i pro alergiky
- z kravské, ovčí či kozí syrovátky
- pochoutka starověkých Římanů
- lze ji nechat uzrát nebo vyudit
Na co a jak ricottu použít
Ricottu nelze popsat jako dokonale neutrální, má lehký nasládlý ocásek, ale to není žádná překážka, protože s trochou soli je to báječný základ na různé pomazánky, omáčky a náplně. Na druhou stranu, ricotta smíchaná s ovocem a cukrem nemá díky své textuře ve světě dezertů konkurenci.
Použití je extrémně univerzální. S ricottou pracujete stejně jako s tvarohem nebo mascarpone. Na rozdíl od tvarohu není nakyslá a tak se s ní kuchtí o trochu snadněji.
- nasladko: náplň do rolády, krém na dort, do pudinku, vloček, na palačinky, …
- naslano: do omáčky, náplň do těstovin, zeleninové pomazánky, do salátu, plněná vejce, plněné papriky, rolky, lasagne, zapečená zelenina či těstoviny, …
Jak si udělat ricottu doma
Recept na domácí ricottu není vůbec náročný. Vystačíte si s octem (nebo roztokem kyseliny citronové a vody) a syrovátkou.
Prvně necháte syrovátku v hrnci asi 5 minut ohřívat při teplotě 80 - 90 °C. Po této době přimícháme ocet a necháme dalších 5 až 10 zahřívat. V té době se začne syrovátka srážet a na vás je ji vylovit a vložit na plátýnko nebo síto a nechat okapat.
Kde ricottu koupit
Díky své oblíbenosti a popularitě je k dostání téměř kdekoliv. Najdete ji jak ve specializovaných obchodech, které si ji vyrábí nebo v supermarketech. Cena se pohybuje přibližně od 30 Kč.
Jak ricottu uskladnit
Pamatujte, že je to čerstvý výrobek a tak moc dlouho nevydrží. Ponechte ji (zásadně) v lednici v dóze jen pár dní, aby se nezkazila a stále chutnala fantasticky.
Tipy na recepty
Jahodové knedlíčky s ořechy
Jahodové knedlíčky jsou oblíbené na celém světě a jistě se stanou návykovou záležitostí i ve vaší kuchyni. Tento recept je trochu speciální - využijeme kouzlo ricotty, která knedlíčkům dodá neuvěřitelnou jemnost.