Druhy salátů: od lokálních až po ty asijské
Salát. Buď je to druh zeleniny nebo pokrm. Proto jsme se rozhodli do článku zařadit nejen saláty z botanického pohledu, ale i rostliny, které v salátech často najdeme, ale spadají například pod zelí. Samozřejmě nevynecháme ani konkrétní jídla a naše vlastní recepty.
Než se vrhnete a nakoupíte kvanta salátů, přečtěte si náš článek Jak skladovat ovoce a zeleninu | TOP tipy. Začíná léto a tím pádem i nacpaná lednice a košíky k prasknutí. Jak ale zeleninu a ovoce udržet čerstvé bez hniloby a plísně? To si přečtěte v článku. Až se vzděláte, zamiřte na náš foodblog do kategorie Saláty. Najdete v ní mnoho lahodných receptů na každou příležitost.
Na dokonalý salát budete také potřeba vybavení ať se jedná o kuchyňský nůž, prkénko nebo mísu na míchání salátu.
Hlávkový salát
Klasika, kterou používá většina z nás. Má sametové měkké listy a příjemnou chuť. V obchodech je k vidění hlavně na jaře a na podzim, ale obvykle ho koupíte po celý rok. Snadno se pěstuje, takže ho nejspíš znáte z dětství, kdy ho pěstovala babička. Nejchutnější je vnitřek, tedy srdíčko, ale dá se spotřebovat celý, jen pozor na tužší vnější listy (dají se například rozmixovat do špenátu).
Ledový salát
Ledový salát (odrůda hlávkového salátu) je opravdu hodně oblíbený. Jeho neutrální chuť a krásně křupavé listy robustní velikosti si našly cestu do jídel jako jsou hamburgery, závitky nebo sendviče. Je jedno, jakou vyberete zálivku nebo omáčku, lze ho snadno kombinovat se vším možným. Majonéza, kečup, hořčice, barbecue, okurkový relish, … Možnosti jsou nekonečné. Obsahuje hodně vody a výborně poslouží v létě, kdy se chcete rychle osvěžit a ochladit.
Všechny tyto vlastnosti z něj dělají ideální základ do pokrmů s masem, např. kuřecí salát, kuře Satay či Bun bo Nam bo.
Kadeřavý salát
Už z názvu je jasné, že tenhle salát vypadá jako husté kadeře vlasů z 80. let. Krásně křupe a jídlům dodává specifickou strukturu a objem.
Mezi nejznámější odrůdy patří světlý Lollo Biondo (někdy i bianco) a červený Lollo Rosso. Látky laktucin a laktukopikrin způsobují lehce nahořklou oříškovou chuť, červený je o kousek výraznější. Lollo Rosso také obsahuje více flavonoidů a karotenoidů.
Listy jsou tužší a vydrží déle čerstvé, ale nepřehánějte to a spotřebujte ho do pár dní.
Římský salát
Přemýšleli jste někdy, jaký salát tvoří srdce Caesar salátu? Jedná se o římský salát. Oproti hlávkovému salátu má delší listy s křupavým středem a silnější chutí.
Kromě toho chutná dobře i v teplé kuchyni, kdy ho stačí párkrát prohodit na pánvičce nebo ho dát rozříznutý napůl na chvilku na gril a podávat k masu.
Rukola (roketa)
Rukolu buď milujete nebo nenávidíte. Její štiplavost není pro každého. Na druhou stranu dodá salátu charakteristickou ostrou chuť, což z ní dělá ideálního parťáka do lehkých salátů, na bruschettu, pizzu nebo carpaccio. Dobře se kombinuje se sýrem.
Její tenké střapaté lístečky jsou vhodné i jako dekorace, takže vám poslouží i tímto způsobem. Je příbuzná košťálové zelenině a pochází z Francie a Itálie. To je také důvod, proč ji v těchto kuchyních najdete tak často.
Polníček
Malý, drobný, ale velice chutný. To je kozlíček polníček. Tyto zkroucené lístečky si našly cestu do srdcí mnohých z nás. Vliv na to má neutrální chuť, lehká křupavost a velmi líbivý vzhled.
Je s ním málo práce, protože ho nemusíte nijak krájet nebo trhat, stačí ho prostě zamíchat nebo použít jako ozdobu. Využití je opravdu široké - do salátů, sendvičů, teplé kuchyně, na chleba s máslem, … S polníčkem je to sázka na jistotu u dětí i dospělých.
Čekanka
U čekanka je podobně jako u rukoly nejisté, jestli vám bude chutnat. Je hořká a to mnohé odrazuje. Ale pokud ji brzy po nákupu zkonzumujete není to tak hrozné. Navíc se hodí k tepelné úpravě, výborně například chutná v polévce. Obvykle se dělí na bílou a červenou.
Při nákupu si dejte pozor, aby byla čekankové puky a listy měly zdravou barvu. Tmavé zbarvení znamená, že už čekanka začala “hnít”, takže je nutné ji pořádně očistit (listy, okolo kořene a uprostřed) a brzy spotřebovat. V případě, že ji chcete na nějaký ten den skladovat, schovejte ji do tmavého pytlíku, světlo jí nedělá dobře, takže zhořkne.
Pak choi neboli čínské zelí
Pro některé naprosto neznámá zelenina, ale v asijské kuchyni naprosto nepostradatelná. Bok Choy (také jako brukev čínská) se používá v Asii na denním pořádku, protože je součástí jídel jako stir-fry na všechny způsoby - s hovězím, kuřecím, tofu nebo jen česnekem. Dobře chutná i v polévce, na sendviči, gyoza knedlíčcích, nebo obyčejném zeleninovém salátu.
V našich obchodech se setkáte spíše s baby pak choi, ale existuje i “dospělá” verze, která měří klidně i 30 cm. Menší pak choi jsou chuťově lepší a snadnější k přípravě. Podobně jako čekanka může být lehce hořká a s delším skladováním se zvyšuje intenzita hořkosti.
Pekingské zelí
Podobně jako pak choi, i tohle je zelí, ale v salátech se velmi často objevuje. Obrovské listy pekingského zelí jsou křupavé, chuťově neutrální a ideální na wok.
Tato zelenina, někdy špatně označována jako čínské zelí (tedy již zmíněný pak choi), se výborně hodí na kvašení (např. kimchi) a je dobře stravitelná. Podobně jako pak choi, i tohle zelí dominuje asijské kuchyni. Najdete ho v jídlech jako jsou šanghajské nudle, salát gado-gado nebo slané palačinky baechujeon.
Zelenina pro fajnšmekry
Kromě zmíněných druhů samozřejmě existují i další, méně známé. Řeřichu podle názvu znáte, kdy jste ji ale naposled ochutnali?
Pozornosti zvídavých kuchařů nesmí uniknout tyto rostlinky: Štěrbák, Mangold, Escarole, Tatsoi, Mizuna.
Při nákupu se vždy dívejte na barvu a pevnost salátu. Pokud y vám náhodou salát v lednici zvadnul, namočte listy na půl hodiny do ledové vody, která je oživí.