Francouzská kuchyně: Průvodce pokrmy a nápoji
Francie - to je Eiffelova věž, kvalitní víno a lahodné sýr brie. Na dovolené se návštěvě restaurace rozhodně nevyhýbejte, jinak se ochudíte o neuvěřitelný gurmánský zážitek. V dnešním článku se podíváme na to, čím je francouzská kuchyně tak specifická.
Francouzská kuchyně je celosvětově oblíbená
Francii se nedá upřít, že ji lidé velmi často navštěvují kvůli její kuchyni. Samozřejmě cestují i kvůli památkám, ale gurmánské zážitky jsou obvykle tak silné, že na nich vzniká skoro závislost.
Protože jsou francouzská jídla značně propracovaná a nebojíme se napsat i “umělecká”, nepatří příprava k těm nejjednodušším. Samozřejmě i zde najdeme pokrmy, u kterých není nutné vystudovat prestižní kulinářskou školu École des Arts Culinaires. Ale celkově se dá říct, že se neřadí mezi příliš vhodné pro naprosté začátečníky.
Není divu, že si lahodné francouzské kuchyně oblíbily osobnosti jako je Gordon Ramsay, Jamie Oliver nebo Martha Stewart.
Asi není nikdo, kdo by byl překvapený tím, že zde v roce 1900 vzniklo Michelinské hodnocení. Kupodivu zpočátku nebylo zamýšleno jako typický průvodce restauracemi, původní cíl bylo podpořit prodej pneumatik společnosti Michelin. Řidiči se v průvodci dozvěděli o tom, kde se dá dobře najíst, vyspat nebo kde zastavit na pumpě a natankovat. O 26 let později se přidalo hvězdičkové ocenění.
Jaké kuchyňské produkty se vám budou hodit
Vrháte se do francouzské kuchyně, ale nevíte, jaké nádobí, formy a produkty budete potřebovat? Sepsali jsme pro vás praktický seznam.
- Nůž - kvalitní ostrý nůž je pro Francouze jako třetí ruka, bez něj se opravdu neobejdete. Doporučujeme klasický kuchařský nůž, plátkovací nůž a špikovací nůž. Hodit se bude náš článek Jak nabrousit nůž na ocílce.
- Keramické formy a pekáče - my milujeme francouzskou značku Emile Henry
- Mísy - příprava dezertů, salátů a vinných marinád vám s velkou mísou půjde pěkně od ruky
- Nástroje a pomocníci - ať už připravujete francouzské pečivo nebo krémová vajíčka, neobejdete se bez nástrojů jako jsou metly, stěrky nebo silikonová podložka
Existují nějaké regionální rozdíly?
Francouzskou kuchyni lze rozdělit do různých regionů. Protože jich je požehnaně, rozhodli jsme se vybrat jen pár nejdůležitějších.
- Provence - aromatické bylinky a zelenina, olivový olej, česnek, lilky a rajčata. Mezi typická jídla patří ratatouille, bouillabaisse (polévka z ryb a mořských plodů) a pissaladière (cibulová pizzu).
- Alsasko - díky hranicím s Německem se Francie nechala německou kuchyní inspirovat a ovlivnit. Oblíbenými jídly se stalo flambée (palačinka s cibulí, slaninou a smetanou), choucroute (kyselé zelí s masem) a baeckeoffe (hovězí maso a zelenina dušená v bílém víně).
- Bretaň - hlavními surovinami jsou mořské plody a ryby. Na talíři se vám pravděpodobně objeví humr, losos nebo ústřice. Pochutnejte si také na galettes (slané palačinky), kouign-amann (sladké pečivo vyrobené z kynutého těsta, vrstveného s máslem a cukrem), moules-frites (krevety podávané s hranolky nebo původně belgické) nebo coq au riesling (dušené kuřecí maso v bílém víně s houbami a cibulí).
- Burgundsko - pokrmy kombinované s vínem a masem. Oblíbené pokrmy zahrnují beef bourguignon (hovězí maso dušené v červeném víně), escargots (šneci v česnekovo-máslové omáčce) a coq au vin (kuře dušené v červeném víně).
- Normandie - čerstvé poctivé mléčné výrobky jako je máslo, šlehačka a sýr. Velmi populární je moules marinières (krevety dušené v bílém víně a cibuli), tarte tatin (reverzní koláč s karamelizovanými jablky) a teurgoule (rýžový nákyp s mlékem, skořicí a vanilkou).
Bez předkrmu by to nebyla francouzská kuchyně
Zavřete oči a představte si “typické francouzské delikatesy”. Nejspíš se vám vybaví krémová játrová paštika, měkké mušle nebo aromatická cibulová polévka. Francie si na předkrmech zakládá a jen těžko se jim dá vyhnout. Nemusí to být ani nic složitého, někdy jen stačí křupavá bagetka s máslem.
Mezi typické předkrmy patří
- Foie gras - játrová paštika, obvykle podávaná s křupavým chlebem a ovocem
- Pâté - druh játrové paštiky, může být vyroben z jakéhokoli druhu masa a zahrnovat různé ingredience
- Quiche - slaný koláč s nádivkou z vajec, smetany a sýra
- Soupe à l'oignon - francouzská polévka z cibule s křupavým chlebem a sýrem
- Coquilles Saint-Jacques - pečené mořské mušle plněné masem nebo zeleninou
- Huitres - ústřice, obvykle podávané s citronem a křupavým chlebem
- Terrine - druh uzeného masa, obvykle podávaný s chlebem a džemem, připravuje se v keramické formě
- Sýry - Brie, Camembert, Roquefort, Cantal, Pont l’Evêque a další francouzské sýry jsou oblíbené jak u místních, tak po celém světě
- Crevettes à la plancha - krevety, obvykle podávané s omáčkou na bázi majonézy a citronu
Typické francouzské dezerty
Asi vás nepřekvapí, když vám řekneme, že Francouzi milují sladké dezerty. Po předkrmu a hlavním chodu přichází na řadu křupavé, sladké, voňavé pamlsky, které vypadají jako umělecké dílo.
Oblíbená jsou křehká těsta, ovoce, čokoláda, pudink, vanilka, máslo a smetana.
- Crème brûlée - zapečený krém se zkaramelizovaným cukrem, neobejdete se bez zapékací mističky
- Tarte Tatin - tradiční francouzský jablečný koláč
- Macarons - mandlové křehké těsto s krémem
- Crêpes - tenké palačinky, obvykle podávané s ovocem, zmrzlinou nebo čokoládovým přelivem
- Mille-feuille - vrstvený křupavý dezert z listového těsta s vanilkovým krémem a posypaný cukrem do tvaru proužků
- Éclairs - sladké pečivo, plněné krémovou náplní a zdobené lesklou polevou
- Carachoux - odpalované těsto s náplní (známe také jako větrníčky
Francouzské větrníčky Carachoux
Francouzské větrníčky s křupavou čepičkou, plněné slaným karamelem a karamelovou šlehačkou jsou neodolatelné. Základem je zvládnout techniku odpalovaného těsta ( ve Francii se mu říká choux).
Víno - to je oč tu běží
Francie je vinařská velmoc. Ta nejlepší vína pocházejí právě z této země. Co je vlastně příčinou? Je to hlavně skvělá půda, která se region od regionů liší, tudíž zde vznikají různé odrůdy. A pak už to jsou samozřejmě i speciální dovednosti, zkušenosti a tradiční metody. Kvalita vín je navíc kontrolovaná i ze strany státu, protože zde fungují přísná pravidla.
Známé jsou třeba tyto vinařské oblasti
- Bordeaux - Château Margaux nebo Château Lafite Rothschild
- Burgundsko - Pinot Noir nebo Chardonnay
- Údolí řeky Rhôny - Syrah nebo Viognier
- Champagne - Šampaňské
- Loira - Sauvignon Blanc nebo Chenin Blanc
Na jaké další nápoje narazíte?
Křupavý croissant, café au lait a líbezné tóny Édith Piaf. To je francouzská kavárna v kostce. Ve Francii je kavárenské posedávání velmi oblíbené. Lidé odpočívají, nabírají síly a vychutnávají sladké zákusky.
Za horkého letního dne sáhněte spíše po cideru, což je nápoj z kvašeného jablečného moštu nebo likéru pastis z anýzu. Chcete vynechat alkohol? V tom případě vám bude chutnat orangina nebo nahořklý tonic.
Na francouzskou cibulačku nepotřebujete drahé suroviny. Vykouzlíte ji za pár korun. Je to jedna z mých neojblíbenějších polévek.