Houby - kde je hledat a jak je připravit
Jdete na první houbařský lov, ale nejste si jistí, co všechno byste měli vědět? V našem článku se dozvíte vše podstatné. Od historie hub a jejich sbírání, po praktické tipy a triky až po správnou přípravu. Přejeme vám úspěšné houbaření.
Historie sbírání hub
Houby už pár historických vrásek mají. První písemné důkazy o houbách dohledáme až do 4. století př. n. l., kdy o nich starořecký učenec a otec botaniky Theofrastos napsal pojednání. Houby rozdělil do dvou skupin a to na mykes a hydnon. Na začátku našeho letopočtu převzal štafetu Plinius Starší a do svého díla Naturalis historia houby rozdělil na fungus, boletus, agaricus a suillus.
Reálné základy ale položili až dva vědci v první polovině 19. století, když každý z nich napsal svou vlastní práci. První se jmenovala Synopsis Methodica, vyšla v roce 1801 a její autor se jmenoval Christian Hendrik Persoon. Druhou práci Systema Fungorum Mycologicum napsal v roce 1820 Elias Magnus Frie. Obě položily dodnes platné základy vědeckému zkoumání hub.
Je sbírání hub ve velkém a častém měřítku výsadou slovanských národů? Není to tak. První návody na umělé pěstování hub vzešlo z Číny. Asijské země celkově houby milují již po stovky let. Za zmínku také stojí kolorovaný dřevoryt od japonského mistra Nishikawa Sukenobu s názvem Veselé sbírání hub. Již v roce 1313 bylo v Knize o zemědělství popsáno, jak pěstovat houbu šiitake. A Evropa? Ta vypustila první písemnou zprávu o žampionech až o cca 300 let později. Co se týká ČR, tak první mykologická kniha vyšla v roce 1895.
Základní houbařská výbava
Než na houby vyrazíte, musíte se pořádně vybavit. Chce to košík, nožík, pevnou obuv a repelent
- Košík - rozhodně si neberte igelitku, nebo se vám houby pomlátí a zapaří. V košíku prodí vzduch, což se projeví i na chuti a struktuře houby. A zapařenou houbu asi nikdo nechce.
- Houbařsky nožík - houby očistěte rovnou v lese a ty, které vypadají podezřele, rozřízněte a ujistěte se, že nejsou červivé.
- Pevná obuv - přece jen jste v lese a na vlhkých kamenech, listech a větvích lehce uklouznete. Určitě nechcete skončit s vyvrknutým kotníkem nebo ukopnutým palcem.
- Repelent - ještě před vstupem do lesa se pořádně nastříkejte repelentem. Záležet si dejte hlavně na obuvi a nohách, ale radši nevynechte žádné místo (kromě obličeje). Díky tomu eliminujete otravné komáry a nebezpečná klíšťata. Na těle se vám může objevit i “okřídlené klíště” tedy kloš, ale toho se bát nemusíte, protože s klíštětem není příbuzné a lidská krev ho nezajímá (bodne jen v případě ohrožení).
Jaké houby sbírat a jak
Přecházíme na část, která bude určitě mnoho z vás zajímat. Pokud nejste ve sbírání zběhlí, naučíme vás všechny potřebné základy.
Jak správně sbírat houby?
Ačkoliv se houbaři v názoru “jak sbírat houby” odlišují, odborníci radí houbu ze země jemně vykroutit a místo lehce zahrabat/zakrýt. Je to hlavně z toho důvodu, že se díky znakům na spodku plodnice (nohy) dá v mnoha případech poznat přesný druh, což se někdy může hodit.
Samotné houbě je pak úplně jedno, jak ji seberte, oba způsoby jsou stejně šetrné, ale při řezání se oberete o kus této lahůdky, což je škoda.
Nejdůležitější je se v lese pohybovat s respektem, protože podhoubí škodí hlavně agresivní hrabání a neopatrné pošlapání. Proto se při pohybu okolo hub chovejte obezřetně a myslete na to, že čím šetrnější jste, tím více hub na daném místě vyroste. Nezapomeňte, že na dané místo přijdou za týden i stovky lidí a to už nějaký vliv má.
Možná se vám honí hlavou, jestli sbírat ráno nebo odpoledne. Odpověď je… Kdy se vám chce. Ranní hledání má jen pozitiva - houby jsou tužší, lépe vypadají a navíc nejsou vysbírané jinými houbaři.
Co je to za houbu?
Nejste si jistí? V tom případě pošlete fotku houby do houbařské skupiny a zeptejte se nebo ji v lese nechte. Ochráníte tím sebe a celou svou rodinu před otravou. Hodit se vám také bude mobilní (Android, iOS) aplikace Na houby, kde najdete atlas hub s fotkami a popisky. Největším plusem je rozpoznávací schopnost, kdy foťákem namíříte na houbu a aplikace vám prozradí, na co zrovna koukáte.
Části houby
Ještě než si popíšeme jednotlivé části, je dobré vědět, že lze narazit na dva typy hub - lupenaté (bedla) a rourkaté (hřib). Toto důležité poznávací znamení najdeme ze spodu klobouku.
Houbu můžeme rozdělit na dvě základní části a to plodnice (nadzemní část) a podhoubí (podzemní část). Plodnice se pak dělí na 3 části - klobouk, rouško s výtrusy a třeň. Houba s lupeny má ještě navíc prsten a pochvu.
Kde a kdy rostou houby?
Pokud hledáte lokalitu, kde je největší úspěch na plné košíky hub, pravidelně kontrolujte již zmíněné Nahouby.cz. Mají totiž i webové stránky, na které houbaři publikují fotky z jednotlivých krajů.
Houba roste přibližně 10 dní, takže je nejlepší naplánovat si lov po vydatných deštích. A protože houby milují vlhkost, skrývají se nejčastěji poblíž mechu. Hodně hub také žije v symbióze se stromy, což znamená, že pokud máte zálusk třeba na kozák březový, hledejte okolo bříz a když na hřib dubový, vydejte se k dubům.
Co s houbami
Určitě vás také zajímají recepty s houbami, které jste si právě přinesli z lesa. Co všechno z hub jde uvařit? V podstatě cokoliv, co vás napadne. Zvládnou nahradit maso i zeleninu.
Jednoduše z nich připravíte omáčku, řízky, smaženici, italské rizoto, omelety, guláš, pomazánky, bramboračku, paštiku, tlačenku, tatarák a mnoho a mnoho dalšího. Hodit se vám budou loupací nože, zapékací misky a kvalitní hrnec. Chcete vyzkoušet houbový koláč? Sáhněte po keramické formě.
Houbové recepty nemají začátku ani konce, proto jsme si pro vás připravili spíš základní informace o správné přípravě. Ještě předtím než si naplánujete nedělní oběd, se ujistěte, že nemáte červivé houby, jinak by vás v půlce příprav mohlo čekat nemilé překvapení.
Pokrmy z hub
- Hříbky, lišky a žampiony, babky a klouzci - omáčky
- Pravé hřiby, lišky, klouzci, křemenáče, žampiony a hlíva ústřičná - smaženice
- Hřib smrkový a dubový, křemenáč, bedly, pýchavky - řízky
- Muchomůrka císařka, pěstované žampióny, ryzec syrovinka, roso-lozub huspenitý, syrovinky či rosolovec červený - salát, lze jíst za syrova
Jak houby připravit?
Houby jsou za syrova poměrně těžko stravitelné, takže je nutné je tepelně upravit, abyste z nich neměli zažívací potíže nebo otravu. Tepelnou úpravu opravdu NEPODCEŇUJTE!
Bezpečnostní pravidla
- Houby vařte a duste podle druhu. Některé potřebují chvilku, jiné i desítky minut.
- Tepelně zpracované houby rychle spotřebujte nebo po vychladnutí přendejte do ledničky (mrazáku).
- Pro ještě lepší stravitelnost houby před tepelnou úpravou pokapejte citronovou šťávou.
Sušení hub
Sušení hub je jeden ze základních způsobů, jak uchovat houby na delší čas. Jestli máte doma nebo na vaší chatě sušičku příprava se pak velmi zjednoduší. Pokud chytíte hezké počasí, lze je sušit i na sluníčku, ale trvá to pár dní.
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky tlusté přibližně 4 mm.
- Následně je vyskládáme na mřížku nebo perforovaný plech (aby se k nim teplý vzduch dostal i zespoda).
- Sušíme při teplotě kolem 45 °C přibližně 6 až 8 hodin.
- Dobře usušené houby poznáte tak, že budou mezi sebou “šustit” a nebudou gumové.
Usušené houby se pak skvěle hodí do polévek jako je bramboračka nebo omáček. Abyste z nich dostali maximum chut, vložte je před vařením na 30 minut do vody, kterou použijete do polévky nebo omáčky.
Zavařování hub
Dalším způsobem, jak uchovat houby, je zavaření. Takto uchované houby můžete zpracovávat celou zimu.
- Houby očistíme a nakrájíme na kostičky. Menší houby překrajovat nemusíme.
- Připravíme si nálev z 900 ml vody, 300 ml octa a 120 g cukru a pár kuliček černého pepře a hořčice. Klidně můžeme doplnit o čerstvé bylinky jako je tymián, oregano či šalvěj.
- Připravené houby ještě povaříme pár minut v osolené vodě, abychom se zbavili šlemu.
- Povařené houby přendáme do sterilizovaných sklenic, zalijeme nálevem a běžným způsobem. Tím, že jsou houby už předvařené, je stačí zavařovat maximálně 20 minut.
Obecně rady a tipy, jak zavařovat najdete v našem článku. Zavařené houby se skvěle hodí k pečenému masu či do kulajdy.
Zmrazení hub
Posledním tipem na uchování hub je zmrazení. Nevýhodou této metody je, že je lepší houby co nejdříve spotřebovat, aby nebyly v mrazáku příliš dlouho. Velmi lehce do sebe natáhnou okolní pachy a dokáží mrazák naopak celý provonět.
- Houby očistíme a nakrájíme na kostky. Menší houby nemusíme ani překrajovat.
- Připravené houby povaříme pár minut v osolené vodě.
- Houby přendáme na pár minut do studené vody a následně na papírovou utěrku, aby pořádně uschly.
- Houby překládáme na plech, který se vejde do mrazáku tak, aby se jednotlivé kousky moc nedotýkaly.
- Takto zmrazené houby přesypeme do uzavíratelné nádoby a necháme v mrazáku.
Každý rok se těším na to, až vyrazíme do lesa a připravím si mé oblíbené risotto s houbami a parmazánem. Nejlepší je s hříbky, ale parádu udělá i s ostatními druhy hub.