Jak na domácí zmrzlinu

Léto je v plném proudu, což znamená, že se v domácnostech přirozeně zvýšila spotřeba zmrzliny. Jak si dobrou zmrzku připravit doma a s čím ji kombinovat? V článku najdete základní recept na zmrzlinu i výborné kombinace.

Jak na domácí zmrzlinu recepty a tipy

Jak udělat domácí zmrzlinu

Výroba domácí zmrzliny není příliš těžká, takže ji určitě zvládnete raz dva. Jediné, co musíte obětovat, je váš čas. Dokonce vám stačí jen pár ingrediencí, které doma možná už máte. Záleží, na co máte chuť. Bude to domácí zmrzlina ze smetany a ovoce, vodová zmrzlina nebo ovocná dřeň? A co takhle rolovaná varianta?

Na přípravu zmrzliny není potřeba speciální vybavení. Vystačíte si s klasickou silikonovou formou nebo uzavíratelnou miskou. Nebojte se ani speciálních kombinací, které udělají z vaší zmrzliny nevšední zážitek. Moje oblíbená kombinace je máta, jablko a okurka.

Jaké si připravit suroviny a jaký je postup?

Smetanová

Připravte si kelímek 33% smetany, tvaroh a zakysanou smetanu. Smetanu v misce vyšlehejte do tuha a vmíchejte tvaroh a druhou smetanu. Oslaďte cukrem, můžete použít vanilkový, zmrzlina bude nádherně provoněná. Směs nalijte do uzavíratelné mističky a dejte zmrazit. Pravidelně promíchávejte, čímž narušíte ledové krystalky a vytvoříte krémovou texturu (bez nepříjemného křupání mezi zuby). Tohle je recept na základní smetanovou směs, do které jednoduše vmícháte ovoce a jiné suroviny jako jsou ořechy nebo čokoláda.

Ovocná dřeň

Není nic jednoduššího než rozmixovat (rozmačkat) vaše oblíbené ovoce, přidat cukr a nechat zamrazit.

Vodová

Podobný postup jako u ovocné dřeně je u vodové zmrzliny, ale ještě o něco jednodušší a levnější. Stačí metlou smíchat vodu a šťávu, případně zmrazit džus. Hodit se budou formy na zmrzliny.

Super rychlá proteinová zmrzlina

V poslední době patří mezi největší favority proteinová varianta z kostek ledu, proteinového prášku, xantanové gumy a mléka. K výrobě potřebuje dostatečně silný mixér, jinak je to opravdu jednoduché. Hrubý odhad pro výrobu je 1 odměrka proteinu, 1 hrnek ledu, 3/4 hrnku mléka či smetany (přidávejte spíš postupně, ať to není tekuté) a lžička xantanové gumy. Pro zvýraznění chuti přidejte arašídové máslo, ovoce nebo čokoládové pecičky. Xantanová guma slouží jako ztužovač.

Rolovaná zmrzlina

Další variantou je rolovaná zmrzka. Smetanový základ nalijte na tác nebo plech a nechte zmrazit. Stačí pouze do výšky pár milimetrů. Po vyndání z mrazáku si připravte pevnou kovovou stěrku, pomocí které z plechu směs odrolujete a přendáte do misky.

Bude se hodit na přípravu

Ručně nebo zmrzlinovač?

Vodové zmrzliny zamrazte spíše o forem, ze kterých se snadno vyndavají. Díky vysokému procentu vody se z tvrdého skupenství velmi rychle promění v tekoucí spoušť, takže se krabička určitě nehodí. Naopak smetanové zmrzliny jsou v krabičce skvělé, protože je lehce necháte povolit a naběračkou na zmrzlinu naservírujete do misky, kornoutku nebo na talíř k dezertu.

Pokud hledáte recept na kornoutky na zmrzlinu, obvykle ho najdete přímo u kornoutových formiček, na které se upečená vafle namotává a nechává zchladit.

Formička nebo krabička?

Vodové zmrzliny zamrazte spíše o forem, ze kterých se snadno vyndavají. Díky vysokému procentu vody se z tvrdého skupenství velmi rychle promění v tekoucí spoušť, takže se krabička určitě nehodí. Naopak smetanové zmrzliny jsou v krabičce skvělé, protože je lehce necháte povolit a naběračkou na zmrzlinu naservírujete do misky, kornoutku nebo na talíř k dezertu. 

domaci mátova zmrzlina

Jaké příchutě?

Stejně jako můžete udělat ovocno-zeleninové smoothie, lze ho připravit i v zmrzlinové formě. Zrovna smoothie se dá jednoduše zmrazit a máte z něj chladivou dobrotu. Vhodnou variantou je například okurka, špenát, šťáva z mrkve nebo řepa. 

  • ovoce lze ozvláštnit zeleninou, například kombinace okurky, jablka a máty je skvělá
  • nebojte se sladké a slané kombinace, např. slaný karamel
  • zdobení nebo smíchání s křupkami a/nebo s ořechy/čokoládovými kousky 
  • byliny, chutnat vám bude třeba domácí mátová zmrzlina

Zmrzlina na tisíce způsobů

Zmrzku nemusíte jíst jen z kornoutu, dá se použít do všelijakých dezertů a variant. Nás třeba napadly tyto: 

  • politá likérem
  • v kávě
  • s horkým ovocem
  • na palačince, lívancích nebo vaflích