Jak připravit koktejl? Základní rady a tipy
K přípravě koktejlu potřebujete správný recept, kvalitní suroviny a dobrou techniku, přičemž každý krok přípravy musí být proveden ve správném pořadí. Náš průvodce vás seznámí se základními kroky a technikami potřebnými k tomu, abyste mohli začít sami připravovat koktejly - ať už jste začínající domácí barman, nebo aspirující profesionální mixolog.
Devět základních kroků při přípravě koktejlu
- Přečtěte si pečlivě recept na koktejl a ujistěte se, že jste obeznámeni s technikou a máte všechny potřebné ingredience.
- Ujistěte se, že máte dostatek ledu a že máte po ruce všechny koktejlové přísady.
- Vyberte vhodnou sklenici na podávání koktejlů (ideálně předem vychlazenou).
- Připravte si koktejlovou ozdobu.
- Pečlivě odměřte a nalijte do míchací sklenice nebo koktejlového šejkru.
- Do míchací sklenice nebo koktejlového šejkru přidejte led.
- Smíchejte ingredience
- Smíchané ingredience přelijte (nebo přeceďte) do sklenice na koktejl (v případě potřeby i s ledem).
- Sklenici před podáváním ozdobte.
Jak na led?
Pravděpodobně vás překvapí, kolik ledu budete při přípravě koktejlů doma potřebovat, a až budete pořádat koktejlový večírek, čeká vás šok. Přísně vzato byste nikdy neměli používat led dvakrát a pro každý krok při šejkování, míchání a podávání koktejlu používat čerstvý led - a to i při použití stejných ingrediencí.
Dobrý led
Dobrý led pro koktejly je suchý, silný, pevný a pomalu se rozpouští - takový, ke kterému se vám snadno přilepí prsty. Špatný led pro koktejly se snadno štěpí a působí mokře. Proč je to důležité? Špatný led nebo led, který se používá vícekrát, vaše koktejly příliš naředí - jak během míchání, tak při konzumaci, čímž se zážitek z pití stane mnohem méně příjemným.
Led v sáčcích
Led v sáčcích je dnes snadno dostupný ve většině supermarketů a je to zdaleka nejjednodušší způsob, jak mít rychle po ruce velké množství ledu. Pokud kupujete led, vybírejte spíše značky s pevnými kostkami než drcený led. Drcený led lze vždy připravit v drtiči ledu nebo vložením ledu do silného plastového sáčku a jemným rozbitím válečkem nebo paličkou.
Příprava ledu doma
Připravujete-li si led na koktejly doma, vyberte si raději několik zásobníků na led, které připraví velké kostky ledu, ne menší nebo tvarované kostky. Je také dobré mít k dispozici nádobu na uchovávání ledu v mrazničce. To vám umožní připravit si větší zásobu kostek ledu, které můžete při přípravě koktejlů podle potřeby nabírat. Pokud máte smůlu a voda z kohoutku je mírně načichlá chlórem, zkuste místo ní použít k přípravě ledu vodu balenou.
Výběr koktejlového skla
Sklenice je téměř stejně důležitá jako tekutina, kterou obsahuje - vzhled, tvar, materiál, hmotnost a vyvážení sklenice ovlivňují způsob, jak nápoj vnímáme a konzumujeme. Příprava koktejlu trvá dlouho a obsahuje luxusní lihoviny, které byly pečlivě destilovány a ochuceny, proto si koktejl zaslouží být podáván ve sklenici, která maximalizuje požitek z něj a vyjadřuje uznání za úsilí vynaložené na přípravu a kvalitu ingrediencí. Ať už je sklenice jakákoli, musí být čistá.
Sklenice na koktejly
Budete potřebovat buď klasickou sklenici ve tvaru V nebo coupe sklenici. Doporučuje se menší sklenice o velikosti 120-160 ml, aby byla při podávání téměř plná. Jakákoli větší a začne vypadat prázdně. Do koktejlové sklenice nedávejte led. Ideální pro koktejly Martini or Manhattan.
Sklenice Highball
Sklenice highball je nezbytná pro podávání koktejlů s ledem a šumivým nápojem, jako je Gin & Tonic nebo Tom Collins. Zde hledejte sklenici o objemu 300-360 ml. Zaměřte se na menší velikost - čím větší sklenice, tím více je pravděpodobné, že koktejl naředíte.
Sklenice Tumbler
Sklenice Tumbler, známá také jako "Rocks" nebo "Old-Fashioned", je krátká sklenice s tlustým dnem, která ve vás vyvolává pocit, že držíte důležitý nápoj - nebo alespoň něco, v čem je hodně alkoholu. Obvykle mají velikost 180-240 ml, ale málokdy jsou naplněny až po okraj, a jsou nezbytné pro podávání alkoholických koktejlů jako je Old Fashioned nebo Negroni Cocktail.
Sklenice na šampaňské
Ačkoli jsou k dispozici velmi stylové sklenice na šampaňské, úzká udrží bublinky mnohem déle. Sklenice na šampaňské je nezbytná pro podávání Bellini.
Odměřování složek koktejlu
Přesné odměření relativního poměru ingrediencí je klíčovou součástí přípravy koktejlu, aby chutnal tak skvěle, jak bylo zamýšleno. K přesnému odměření se používá lihová odměrka nebo "jigger". Ty jsou k dispozici v různých velikostech, od 10 ml až po 50 ml. Má dvě strany, takže ji lze plnit podle daného receptu. Ideální je jigger s 20/40 ml.
Bude se hodit
Hlavní způsoby míchání koktejlů
1. Sestavení
"Sestavit" koktejl znamená spojit ingredience v servírovací sklenici, míchací sklenici nebo koktejlovém šejkru. Některé koktejly, jako například Gin & Tonic, Tom Collins, Americano a další vysoké koktejly, se "staví" do sklenice, ve které se podávají. Koktejly, které vyžadují míchání kvůli naředění, jsou zabudovány do míchací sklenice, zatímco koktejly, které vyžadují protřepání, jsou zabudovány do koktejlového šejkru.
2. Míchání
Míchání ingrediencí pomocí barové lžíce v míchací sklenici se snaží dosáhnout více než jen promíchání ingrediencí. Při přípravě koktejlu mícháním byste měli usilovat také o ochlazení & zředění ingrediencí do té míry, abyste jen ubrali z pálení alkoholu a zároveň zachovali nápoj křišťálově čistý bez bublinek a ledových tříští. Možná tomu nebudete věřit, ale dosažení dokonalého zředění bez bublinek a praskání ledu vyžaduje jemné zacházení a trochu cviku.
3. Protřepávání koktejlů
S ledem
Protřepání koktejlu zahrnuje vložení ingrediencí do šejkru naplněného ledem a prudké protřepání tak, aby se ingredience nejen ochladily, ale také provzdušnily a zředily - právě tak, aby se odstranilo alkoholové pálení lihovin v koktejlu.
Pro protřepání koktejlu je třeba:
- Do šejkru vložte ingredience koktejlu.
- Naplňte koktejlový šejkr ledem přibližně do 2/3 - při použití menšího množství ledu může dojít k nedostatečnému ochlazení koktejlu a jeho přílišnému zředění.
- Na šejkr nasaďte víko a šejkr pevně držte oběma rukama (šejkr můžete přidržovat utěrkou, aby vám nezmrzly ruce).
- Silně protřepávejte přibližně 15 až 20 sekund - nebo dokud se na vnější straně šejkru nevytvoří kondenzát - nezapomeňte pevně držet!
- Sceďte ingredience do koktejlové sklenice.
- To je vše, nic moc se nedá pokazit, i když obecně platí: nikdy netřepejte perlivé ingredience!
Jak šejkovat bez ledu
Dry shake je - zjednodušeně řečeno - šejkrování ingrediencí v koktejlu bez ledu. To je běžné u koktejlů obsahujících smetanu a/nebo vaječné bílky, protože protřepávání bez ledu umožňuje, aby se ingredience lépe provzdušnily, což koktejlům dodává lehčí pocit v ústech.
Pro suché protřepání koktejlu je třeba
- Vložte ingredience koktejlu do šejkru.
- Nasaďte víčko a pevně šejkr držte oběma rukama.
- Prudce protřepávejte přibližně 30 až 60 sekund.
- Po suchém protřepání se ingredience obvykle protřepou s ledem nebo se před podáváním podle potřeby promíchají s ledem, aby se ingredience ochladily a zředily.