Jak upéct dokonalou bábovku
Po dokonalé, nadýchané a vláčné bábovce touží každý. Může být ozdobou rodinné oslavy, posezení s přáteli či jiné společenské akce. Níže naleznete několik tipů, které vám pomohou udělat tu nejlepší bábovku na světě.
Jak pracovat se surovinami
Když připravujete těsto na bábovku, dbejte na to, aby suroviny měly stejnou teplotu. Ideálně je hodinu předem vyndejte z chladničky. Dvojnásob to platí pro máslo, které potřebujete snadno vyšlehat. Bábovka se prakticky neobejde bez vajec. Vždy používejte čerstvé.
Jak bábovku péct?
Bábovku vždy vkládejte do rozehřáté trouby a pečte ji na menší stupně kolem 160 °C. Kdybyste ji pekli při teplotě 180 °C a více, tak by se bábovka na povrchu spálila a uvnitř by zůstala syrová. Zároveň by také při vysoké teplotě mohla prasknout, což způsobuje pára v těstě, která se tvoří při pečení. Během pečení neotvírejte dvířka, aby bábovka nespadla či se nesrazila.
Jak vymazat formu?
Nikdy nepoužívejte pro vymazání olivový olej, slunečnicový olej ani jiné běžné stolní oleje. U nás formu na bábovku vždy vymažeme přepuštěným máslem (ghí), které se nepřipaluje, a vysypeme polohrubou moukou. Místo mouky můžete využít i například strouhaný kokos, který se skvěle hodí k receptu na banánovou bábovku.
Doporučujeme používat kvalitní formy a bábovky od výrobce Nordic Ware, který je vyrábí už od roku 1964. Právě tento výrobce jako první přišel s formou, která má uprostřed díru a dal tvar všem ikonickým bábovkám.
Jak poznat, že je bábovka hotová?
Je to jednoduché. Základem je, že musí být bábovka pevná. Při stlačení prstem musí pevně držet. Následně pak můžete pomocí dřevěné špejle ověřit, jak je bábovka upečená ve středu. Stačí jen špejli píchnout do těsta, napočítat do tří a zase vytáhnout. Pokud je špejle zcela suchá a není na ní vidět neupečené těsto, je dostatečně upečená.
Jak a kdy bábovku vyklopit?
Po upečení nechte bábovku 5 až 10 minut odpočinout. Kdybyste se ji snažili vyklopit hned, pravděpodobně by se roztrhla, jelikož je těsto přilepené na okraje formy. Po pěti minutách se samo pustí a bábovka už půjde snadno vyklopit. Zároveň nenechávejte bábovku zcela vystydnou, jelikož by se k formě opět přilepila.
Jak na třenou bábovku?
Základem třených bábovek je máslo. To potřebujete správně vyšlehat a v tomto případě se vyplatí nepospíchat. Máslo nechte s cukrem šlehat v kuchyňském robotu alespoň 10 minut. Nepoužívejte v tomto případě ale běžnou metlu, nýbrž metlu na míchání, která se používá na míchaní mletého masa. Pokud robota zatím nemáte, projděte si test kuchyňských robotů, například na webu Testado, a vyberte si tohoto velmi praktického pomocníka. Usnadní vám totiž nejen pečení.