Jednohubky a chuťovky nejen na Silvestra
Co připravit dobrého na Silvestra? V dnešním článku jsme se zaměřili na jednoduché jednohubky, chlebíčky a jiné pohoštění.
Kombinujte sladké a slané příchutě
Nebojte se kombinovat sladké a slané suroviny. Mnoho lidí se nemůže nabažit například žlutého melounu a sušené šunky. Meloun stačí v šunce obalit a upevnit párátkem.
Ale není to jen šunka, která s ovocem chutná opravdu dobře, je to i sýr. A to v podstatě jakýkoliv. Mozzarella, feta, plísňový sýry - brie, niva, hermelín, camembert nebo zkuste syrečky. Pamatujte ale, že ne každý je na tyto sýry zvyklý, takže si zjistěte, jestli někomu charakteristický zápach nevadí. Mohlo by se stát, že vaše návštěva bude celý večer neklidná a oslavu si neužije.
Další chuťovka jsou švestky a ananas se špetkou chilli. Výborně se hodí buď jako jednoduché zdravé jednohubky nebo na veku či bagetu s pomazánkou. Jaké zvolit zdobení jednohubek? Doporučujeme kousky bylinek, semínka nebo sezam.
A asi už opravdovou klasikou je kombinace sýru s ořechy. Nikoho asi už nepřekvapí, protože se zapsala do paměti asi úplně každého. Směs sýru s ořechy už dnes koupíte asi všude, ale pokud chcete, nebojte se zkusit vlastní kombinace. Nejčastěji se používají vlašské ořechy, ale chybu neuděláte ani s lehce nasládlými kešu.
Chcete opravdu zazářit? Připravte si několik dní předem zavařovačku a tu naplňte ořechy (nakrájenými, rozdrcenými a pastou), měkkým nebo plísňovým sýrem a rostlinným olejem. Někdo ještě rád přidává bylinky, např. tymián, rozmarýn, bobkový list, … Nebojte se experimentovat - lze přidat i česnek, rajčata, chilli, cibule či cokoliv, co přidá chuť nebo příjemnou texturu. Nakládaný sýr je úžasným dárkem, ale i pohoštěním.
Obložené prkénko, alias Antipasti
Nechcete nic připravovat, péct, vařit nebo míchat? Připravte obložené prkénko s italskými salámy, sýry, naloženou zeleninou, mističkou s máslem a ošatku s pečivem.
Dávejte pozor na zeleninu, která má hodně vody, protože určitě nechcete, aby bylo celé prkénko mokré. Dobrým pomocníkem jsou mističky nebo talířky. Jednoduše se doplňují a přebytečná voda zůstane v nich. Salámy a sýry můžete doplnit jakoukoliv nakládanou zeleninou od cibulek až po olivy.
Jak už jsme zmiňovali dříve, dávejte si pozor, jaké sýry použijete. Příliš aromatické sýry mohou celý zážitek pokazit, tak se zamyslete nad tím, jestli je opravdu nutné je použít.
Naše tipy z foodblogu
Pokud hledáte něco netradičního, tak vyzkoušejte naše recepty z foodblogu. Recepty na Grissini či jarní závitky jsou velmi jednoduché a své hosty doslova mile překvapíte. Dáme nože do ohně za to, že zazáříte.
Domácí Grissini tyčinky
Grissini jsou chlebové tyčinky vyrobeny z jednoduchého těsta připomínajícího pizzu či ciabattu- voda, mouka, olivový olej a sůl. Jsou skvělým doplňkem jakéhokoliv oslavy.
Pizza šneci? Ohraní, ale stále fungují
Pizza šneci vám zaberou opravdu málo času a navíc chutnají více než dobře. Není skoro nikdo, kdo by si nezobnul. Obvykle se opravdu podobají pizze, protože spojují klasické chutě jako je mozzarella, šunka, kečup a bazalka.
To ale nemusí být vše, zkuste opět různé chutě a kombinace! Co třeba přidat jiný sýr, ořechovou pastu nebo kuřecí maso? Listové těsto snese v podstatě cokoliv, jen dejte pozor, aby to nebylo moc tekuté, to se opravdu špatně krájí.
A když vás přepadne chuť na sladké, upečte sladké šneky s tvarohem, pudinkem, marmeládou nebo nutellou. Čím více na výběr budou vaši hosté mít, tím lépe!
Bude se hodit
Oslava bez poctivého chlebíčku? Neexistuje!
Češi chlebíčky milují. Klasické šunkové, sýrové, ale už i moderní s řepou, lososem, avokádem nebo cizrnou. Za poslední roky u chlebíčků došlo k mnoha změnám a rozšířením, což je skvělé, protože si každý najde to své - klasik i experimentátor.
Základ je ale jasný. Pečivo, krémová pomazánka a dekorace v podobě sýra, masa, bylinek nebo čehokoliv jiného. Jak ozdobit chlebíčky? Výsledný chlebíček nesmí být nudný a plochý. I když se nudně namazaná veka jí lépe, rozhodně to není takový estetický a chuťový zážitek jako když je doplněná a postavená do výšky. Pamatujte, že u chlebíčku jde i o vzhled, takže žádné troškaření.
Hrášková pomazánka s parmazánem a tmavých chlebem
Tato hrášková pomazánka je svěží, výrazná a v kombinaci s parmazánem chuťově naprosto skvělá. Pro mne je to další skvělé zařazení hrášku do jídelníčku, a to nejen na jaře.
U jednohubek a chuťovek vždy vsadím na jednoduchost. Důležité je párovat chuťě, které k sobě pasují. Díky tomu vaše hosty okouzlíte.