Top zimní polévky na zahřátí
Jste připraveni na chladnou předpověď zimy? Ať už sněží, fouká vítr, nebo je jen šedivá obloha, když se počasí změní na chladné, chceme se zahřát tím nejlepším způsobem, jaký známe: jídlo! A nemluvíme jen tak o nějakém jídle. Pokud jde o zimní recepty, nic se nevyrovná misce horké polévky. Proto jsme pro vás shromáždili naše oblíbené zimní polévky pro nejchladnější dny v roce. Najdete zde recepty na rychlé a snadné polévky, krémové polévky a vydatné polévky.
Ať už přemýšlíte, jaký uděláte oběd na všední den, předkrm na zimní posezení nebo snadný nápad na večeři, tyto recepty na zimní polévky jsou ideální pro všechny příležitosti.
Rozdíl mezi letní a zimní polévkou
Jaké jsou rozdíly mezi letními a zimními polévkami? Největší asi v tom, že ty zimní vás opravdu zasytí a prohřejí. Jsou plné smetany, výrazných chutí a sezónní zeleniny - prim hraje kořenová zelenina a luštěniny.
Zimní polévky jsou obvykle natolik syté, že klidně zastoupí i hlavní chod. Vychutnáte si je k obědu, večeři, ale bez problému si plnou misku kukuřičné nebo hráškové polévky naservírujte i k pozdní snídani, tedy brunchi. Výborně se doplňuje s čerstvým chlebem namazaným poctivým máslem.
Bude se hodit
Jaké suroviny používat?
Jak už jsme zmiňovali, na podzim se v obchodech a zahrádkách aktivně objevuje kořenová zelenina. Mezi kořenovou zeleninu spadá petržel, pastinák, celer, červená řepa, mrkev, brambory, … Po odkvetení je nejvíce vyživovaný kořen a proto v těchto druzích zeleniny najdete opravdu hodně vitamínů a minerálů. Jídla z kořenové zeleniny jsou tedy nejen lahodná, ale také velmi zdravá a tělu prospěšná. Kdy jindy potřebujete větší nálož vitamínů než právě na podzim a zimu?
A protože často prší, rostou houby, což je další velmi oblíbená podzimní surovina. Použít je můžete reálně úplně do všeho - nebojte se experimentovat.
Letní polévky si zakládají hlavně na svěží chuti a snadné stravitelnosti. Proto v nich moc často nenajdete maso, smetanu, chilli a klobásky, což je naopak naprostý základ těch zimních. Během trávení se tělo přirozeně zahřívá a to se při klesajících teplotách opravdu
Česnekový krém s krutóny
Česnek moc nemusím, ale tuto polévku mám i přesto moc rád, ostatně jako jakoukoliv jinou krémovou polévku. Nedávám do ní ani příliš česneku a pokud jste na tom stejně jako já, klidně dejte méně česneku.
Žampionový krém
Žampionový krém má několik výhod, je opravdu rychlý a na přípravu vám stačí přibližně 20 až 30 minut. Než se uvaří brambory, tak je polévka hotová. Žampiony jsou zároveň dostupné po celý rok. Přesto, pokud budete mít čerstvé houby z lesa, můžete je vyměnit.
Základem dobré polévky je to nepřekombinovat. Recept postavte na jedné hlavní surovině a ostatní suroviny poslouží už jen jako doplněk.