Tradiční italské dezerty
Možná jedete do Itálie a chcete vědět, co dobrého na vás čeká nebo přemýšlíte, že zkusíte k sobotnímu kafíčku připravit něco úplně nového. V dnešním článku vás seznámíme se 5 oblíbenými italskými dezerty.
Tiramisu
Je vůbec někdo, kdo tuhle dobrotu neochutnal? Tiramisu patří mezi nejoblíbenější dezerty vůbec. Krémové, měkké, lehce nahořklé. Výborně chutná k čerstvě uvařené kávě, protože i samotné tiramisu ho obsahuje. Kupodivu se konkrétně o dezertu zmiňují zdroje
Nejstarší zdroje, které se o tiramisu zmiňují, lze dohledat pouze do 70. let minulého století do severní Itálie. Předtím buď nebyl tento název či recept sjednocený. Jisté ale je, že se v Itálii vždy dělali dezerty v podobných variacích.
Tiramisu tvoří:
- piškoty namočené v kávě a amarettu
- krém ze sněhu, vyšlehaných žloutků a mascarpone
- a na vrch kakao
Vyzkoušejte náš recept
Panna cotta
Další poměrně rozšířený dezert v českém prostředí je panna cotta. Díky tomu, že obsahuje želatinu, se celý povrch natřásá a snadno se ukrajuje lžičkou. Panna cotta je lahodná a obvykle se ještě kombinuje s ovocným rozvarem nebo čokoládou. S trochou trpělivosti si ho snadno připravíte doma i vy.
Panna cottu tvoří:
- smetana
- želatina
- cukr
Máme na foodblogu 2 recepty
Italská Panna cotta s jahodami
Panna cotta je lehký italský dezert ze smetany, želatiny a vanilkového lusku. Doslovně se překládá jako "vařená smetana". Původ Panna cotty není zcela jasný. Italové věří, že tento slavný dezert, který zná celý svět, pochází z oblasti Langhe v Piemontu v severní Itálii.
Gelato
Dokážete si představit letní procházku v Itálii, aniž byste si dali pravé nefalšované gelato? Bez toho by to vůbec nebyla dovolená! U gelata je důležité, aby to bylo z čerstvých surovin a šťavnatého sladkého ovoce.
Základ gelata je z:
- mléka
- smetany
- žloutků
- a cukru
Recept na domácí gelato najdete zde. Ačkoliv je to recept na mátovou zmrzlinu, vy si tam můžete přidat, na co máte chuť. Pokud nemáte zmrzlinovač, stačí zmrzlinu nechat ztuhnout a pravidelně míchat, abyste narušili ledové krystaly a vznikla krémová textura. Více se dozvíte v článku Jak na domácí zmrzlinu.
Crostata
Jednoduchý, ale nezapomenutelný. Tak se dá popsat tradiční italský koláč Crostata. Najdete ho v každé italské kavárně, takže si ho určitě při další návštěvě objednejte.
Co se týká náplně, tak se obvykle volí poctivá jahodová marmeláda. Ale použít se dá vlastně jakákoliv, důležité je, aby byla poctivá a nejlépe domácí, kdy víte, co obsahuje a že byla vařená s láskou. Nahoru se pak klasicky pokládají proužky do čtverců nebo kosočtverců.
Těsto je z:
- másla
- vajec
- mouky
- cukru
Náplň:
- poctivá marmeláda
Pandoro a Panettone
Tyto dva dezerty k sobě neodlučitelně patří, protože jsou oba spojovány s Vánoci. Každý rok o svátcích se aromatická bábovka Pandoro a sladký chlebík s kandovaným ovocem Panettone pečou jako o závod. Jakmile jednou ochutnáte, není cesty zpět…
Oba jsou plné másla, tudíž velmi chutné a návykové. Bohužel jsou kromě toho i dost náročné na přípravu, hlavně časově. Takže spíše doporučujeme si o Vánocích do Itálie udělat výlet a ochutnat je podle pravého tradičního receptu.