Výroba domácí limonády
Milujete domácí limonády v restauracích? Pokaždé přemýšlíte, jak ji připravují a rádi byste ji zkusili doma? V článku vám poradíme, jak si domácí limonádu úspěšně připravit a bez jakých surovin se neobejdete.
Zdravé domácí limonády k létu prostě patří
Letní horké počasí si doslova žádá chlazené drinky. Můžete si buď koupit sladké pití, které je plné sladidel, umělých příchutí a barvit nebo si připravit vlastní. Při domácí výrobě víte, co v limonádě je, což je u těch kupovaných spíše ojedinělé.
Navíc můžete testovat, mixovat a zkoušet různé kombinace a chutě. Jednou přidáte mátu, příště lístky bazalky, med a jindy zase zázvor a pár kapek citronu. Možnosti jsou naprosto neomezené. A nemusíte se pouze omezovat na ovoce, použijte zeleninu, například okurková limonáda patří mezi ty nejoblíbenější.
Historie limonád
Pojďme se vrátit do 17. století, kdy se pravděpodobně objevila historicky první limonáda - bylo to 20. srpna roku 1630 v Paříži. První sodovku si lidé mohli koupit okolo roku 1772, kdy si ji Angličan Joseph Priestley nechal patentovat. A až roku 1851 se na výstavě v Londýně začala podávat první průmyslově vyrobená limča.
Od té doby ji začali vyrábět tisíce firem a vznikly i zajímavé varianty, např. kvašené limonády, fermentované limonády nebo limonády bez cukru.
Z čeho limonády vyrábět
Jak už jsme si řekli, návody na limonády mohou být složité i jednoduché, obsahovat klasické suroviny nebo speciální (např. sirupy na domácí limonády, chili, vanilka, skořice, kajenský pepř).
Obvyklý základ pro limonádu je citronová nebo limetková šťáva, cukr, led a máta. Pokud nesnášíte nerozpuštěný cukr, připravte si cukrový sirup, což je svařená voda a cukr (bílý nebo třtinový) v poměru 1:1. Vychladlý sirup přelejte do čisté zavařovací sklenice nebo lahve a hned máte po ruce šikovného pomocníka do limonád, koktejlů, kávy, hladkých krémů či dezertů. V lednici vydrží i 2 - 3 týdny.
Co se týká hlavní části a to vody, může být neperlivá, jemně perlivá i perlivá. Pro ozvláštnění zkuste tonic, který je lehce nahořklý a v létě velmi oblíbený.
Mezi nejoblíbenější patří
- Jahodová limonáda - jahody, led, citronová šťáva, máta, cukr
- Okurková limonáda - okurka, led, cukr, špetka soli, citronová šťáva, máta
- Citronová limonáda - citron, cukr, máta, led
- Ledový čaj - jasmínový, zelený nebo černý čaj (pro děti, těhotné nebo kojící ženy je vynikající Rooibos a Honeybush), cukr nebo med, led, limetková šťáva
- Zázvorová limonáda - zázvor, med, citron, led, máta
- Malinová limonáda - -aliny, led, citronová šťáva, máta, cukr
- Tip na víc: Espresso tonic - káva, tonic, plátek citronu, led
V čem limonády podávat
Vždy se vyplatí dělat limonádu ve větším množství, protože její příprava přece jen chvilku trvá. Proto si pořiďte dostatečně velkou karafu nebo džbán. Pro jednu až dvě osoby stačí litrová verze, pro větší množství lidí zvolte větší objem. Z litrové verze naplníte tak 3 až 4 skleničky, což je poměrně málo, tak na to myslete.
Na zahradní párty je výborná sklenice/nádoba/džbán s kohoutkem, ze které si každý naleje sám. Nemusíte tedy stále hlídat, jestli nemá někdo prázdnou skleničku. Mrkněte například na náš 8l skleněný soudek.
Jaké vybrat sklenice? Záleží pouze na tom, jestli chcete mít ucelenou kolekci, nebo radši kombinujete různé barvy, vzory a materiály.