Začíná sezóna růžových vín
Zajímá vás, jak růžové vzniká a že to rozhodně není smícháním bílého a červeného vína? V článku se dozvíte proces výroby, jak rosé chutná a k čemu ho vlastně pít.
Jak se vyrábí růžové víno
Zajímá vás, jak se dělá růžové víno neboli rosé?
Rosé vzniká tím způsobem, že se slupky modrých hroznů (nejčastěji Pinot Noir, Zweigeltrebe, Frankovka a Merlot) macerují jen krátkou dobu. Zatímco některá červená vína kvasí i několik týdnů, u růžového je to asi jen 5 hodin. Pak se slupky vyndají a s vínem se pracuje jako s bílým.
Barva růžového se hodně liší, na trhu najdete lososové, pomerančové ale i malinové odstíny.
Víte, že se růžovému vínu na našem území opravdu daří? Proto si každý rok můžete vybírat z mnoha lahodných rosé.
Jak růžové víno chutná
Pokud jste ještě rosé neochutnali, připravte se na výbuch ovocných, květinových, citrusových a melounových tónů. Zajímavé je, že růžová vína z Moravy obvykle chutí připomínají jahodový jogurt, což si užijete hlavně v létě na balkoně.
Jaká je ta správná teplota růžového vína? O trošičku vyšší než u bílého a to 10 až 13 °C. Sklenice na růžové víno je stejná jako na to bílé, tedy vyšší a užší než na červené.
K čemu se růžové hodí
Protože je rosé svěží, chutná nejlépe v létě, ale samozřejmě si ho můžete dát po celý rok. Jen tak, s ovocem, kostkami ledu nebo v podobě koktejlu. Co si vyberete?
Co se týká jídla, nádherně doplní lehčí pokrmy. Přineste ho na zahradní párty a všem vykouzlíte úsměv na rtech.
Drinky
Koktejl nebo punč z růžového vína si zamilují všichni, kdo upřednostňují osvěžující a lehké nápoje. Zkuste třeba Anastázii s melounovým sirupem nebo Koo Koo s kaktusovým džusem a okurkovým sirupem. Nebo si prostě víno smíchejte s jakýmkoliv dobrým sirupem a perlivou vodou.