Ocílky a brousky na nože
Péče o kvalitní nůž se může stát i ve vaší kuchyni příjemným rituálem. Udržujte své nože vždy v dokonalé formě pomocí ocílek a brousků na nože. Nejenže si pravidelným broušením ušetříte spousty práce při samotném krájení a porcování, ale navíc tím nožům prodloužíte jejich životnost.
I sebelepší nůž ztrácí postupem času svoji ostrost, proto je nezbytné o ostří pečovat nejen správným a šetrným používáním, ale také pravidelným broušením. Pro každodenní zdokonalování ostří je nejlepší brousek na nože nebo ještě lépe ocílka s diamantovým povrchem - dokáže ostří nože i přebrousit.
Používání ocílek je velice snadné a rychlé, tudíž jsou vhodné i pro začínající kuchaře. Jedinou nevýhodou ocílek je, že se nehodí pro všechny nože. Některé typy nožů kvůli jejich konstrukci v ocílce zkrátka nenabrousíte. V takovém případě přicházejí ke slovu brousky na nože, naštěstí i jejich používání je velmi snadné a nůž s nimi zvládne profesionálně nabrousit i začátečník.
Jak používat ocílku?
Používání ocílky je velmi jednoduché. Stačí přiložit nůž k ocílce v úhlu 20° a táhnout směrem dolů, od rukojeti ke špičce. Tento pohyb opakujeme několikrát vždy po jedné straně. Takto přibrousit nůž můžete před každým krájením. Přečtěte si o používání ocílky více v našem článku "jak nabrousit nůž na ocílce".