Dokonalý litinový hrnec Staub
Rodinná firma z Alsaska na severu Francie dává od roku 1974, kdy jí založil Francis Staub, litinovému nádobí zcela nový rozměr. K výrobě litinového hrnce je zapotřebí pískové formy, která je určena jen na jedno použití a do které se vlévá tajná výrobní směs. Na jeden hrnec Staub je tedy potřeba jedna forma. Následným odléváním vzniká tvar hrnce, tak jak ho známe, je ovšem ještě potřeba obrousit. Vnitřek nádobí je potáhne vlastní a originální recepturou smaltu, díky kterému je nádobí vysoce odolné vůči poškrábání.Hrnce se závěrem vypalují při teplotě 800 °C.
Proč si pořídit litonový hrnec Staub?
- snadná údržba
- díky speciální poklici dokáže udržet pod pokličkou o 10 % více tekutiny
- hrnec můžete používat i pro pečení v troubě
- vhodné pro pečení chleba
- tradiční vzhled a nadčasový design
- tradice výroby od roku 1974
Oblíbený mezi profesionály
Profesionální kuchaři na celém světě milují nádobí a hrnce Staub nejen díky tomu, že skvěle vypadají, ale také proto, že perfektně drží teplo a jsou prakticky nezničitelné. Vaření ve smaltovaném litinovém hrnci "Cocotte", jak jej francouzi nazývají, je doslova zážitek. O výjimečnosti svědčí také dlouholetá spolupráce se světoznámým a legendárním michelinským šéfkuchařem Paulem Bocusem.
Proč je hrnec Staub tak dokonalý?
Francouzská kuchyně patří mezi nejlepší kuchyně světa a celá řada pokrmů se rozšířila do každého koutu světa. Francie je kolébkou tzv. haute cuisine, tedy gastronomie vysoké úrovně v luxusních restauracích a hotelích. Je tak náhoda, že právě ve Francii vznikl jeden z nejznámějších hrnců na světě? To si nemyslíme. Je to právě francouzská kuchyně, která dělá tento hrnec výjimečný a oceníte ho zejména pro pomalé pečení, vaření a dušení.
Unikátní je také dno hrnce. Vzhledem k tomu, že litina má tendenci se po zahřátí roztahovat, hrnce Staub mají za studena mírně vypouklé dno. To znamená, že se hrnec po zahřátí dokonale vyrovná a přilne celou plochou na varnou desku.
Speciální poklice
„Unikátní systém podlévání vlastní šťávou je skvělá zpráva pro hrdé majitele hrnce Staub či pro milovníky dušených pokrmů jako jsou například telecí líčka či dušené Osso buco. Poklice je vybavena hroty, po kterých neustále stéká voda z páry, kterou poklice zachycuje. Výsledkem jsou šťavnatá jídla plná chuti a masa.
Lze mýt hrnce Staub v myčce nádobí?
Ano, ale nedoporučujeme nádobí Staub mýt v myčce příliš často. Čistící prostředky obsahují i chemické látky, které povrchu nesvědčí a časem by tak docházelo k viditelnému poškození.
Které zdroje tepla jsou pro hrnec vhodné?
Jak už jsme psali výše, litinový hrnec "Cocotte" Staub perfektně drží teplo a je prakticky nezničitelný. Použití je vhodné na jakémkoliv zdroji tepla, tedy na veškerých typech sporáků včetně plynu a indukce, stejně tak je vhodný i pro použití v troubě.
Před prvním vařením
Hrnec nejdříve omyjte horkou vodou a osušte, poté potřete vnitřek hrnce troškou rostlinného oleje a lehce zahřívejte po dobu 15 minut. Tento postup zajistí navázání tuku na povrch a dojde k vytvoření ochranného filmu. Pokrm se nebude připalovat a hrnec nebude korodovat. Přebytečný olej nakonec osušte.
Důležité je také hrnec vždy pomalu zahřívat. Zesilujte oheň postupně, dokud není hrnec zahřátý. Pokud by došlo k extra rychlému zahřátí, hrnec by to mohlo poškodit.