Druhy materiálu při výrobě nádobí
Řídíte se při výběru nádobí také materiálem, ze kterého jsou vaše nové hrnce a pánve vyrobeny? Pak zde najdete velmi dobrý návod, protože vám vysvětlíme, jaké vlastnosti různé materiály mají a jaké výhody při použití přináší. Tímto způsobem si konečně můžete vybrat ten správný materiál a možná i najít pár oblíbenců v naší široké nabídce nádobí.
Přehled materiálů pro nádobí a pánve
Svět nádobí je velký, ale lze ho rozdělit do tří kategorií a hlavních materiálů: nerezová ocel 18/10, litina a hliník. Tyto materiály naleznete i v našem obchodě. My vám výběr představením materiálů a jejich vlastností trochu usnadníme.
Nádobí z nerezové oceli
Základní materiály nádobí z nerezové oceli 18/10 jsou železo, chrom a nikl. Nerezová ocel je slitina, tedy směs různých prvků, přičemž 10 % slitiny tvoří nikl a 18 % chrom. Zatímco nikl zajišťuje, že se materiál při výrobě snadno tvaruje a je bez chuti, chrom dodává materiálu vysokou odolnost proti korozi. Tyto vlastnosti si můžete užít s nádobím od značky Zwilling.
Hlavní výhody nerezového nádobí 18/10:
- vynikající odolnost proti korozi - nádobí nevadí jakákoliv kuchyně a styl vaření
- ideální váha - s nádobím se nenadřete
- jednoduchá péče - bude se vám dobře mýt a čistit
Hliníkové nádobí
Jádro vyrobené z hliníku je společné pro několik modelových řad z našeho obchodu. Hliník má vynikající tepelnou vodivost a akumulační vlastnosti. Najdete ho například u pánví značky Ballarini, která je mimochodem považováno za průkopníka v oblasti nepřilnavých povrchů pánví.
Odpovídající produkty potěší speciální hliníkovou slitinou rychlou absorpcí tepla při ohřevu nádobí a zajišťují tak energeticky úsporné vaření.
Pánve z hliníku mají často rozdílné nepřilnavé povrchy, což z nich dělá skutečné všestranné pomocníky v kuchyni.
Hlavní výhody hliníkového nádobí:
- vynikající tepelná vodivost - nebudete čekat na rozpálení pánve
- lehká váha - s nádobím se nenadřete
- velký výběr nepřilnavých povrchů - budete potřebovat méně tuku a nic se vám nebude připalovat
Litinové nádobí
Značky Staub či Petromax jsou specialistou na litinové nádobí, s kterým vykouzlíte francouzskou klasiku jako Coq au vin, Boeuf Bourguignon nebo hodíte pánev na gril a připravíte perfektní steak.
Kouzlo tohoto typu nádobí je železo. Při vaření nebo dušení v litinovém nádobí se vlastnosti materiálu projeví ve zvláště aromatických pokrmech. Kromě toho hrnce Staub bodují nejen svým vzhledem a výdrží, ale také držením tepla, takže z těchto hrnců můžete pokrm servírovat na stole, kde vydrží dlouho teplý.
Hlavní výhody litinového nádobí:
- vhodné pro pomalé vaření a aromatické pokrmy - budete vařit jako profesionál
- robustní - dlouho drží teplo a pokrm pomalu chladne
- extrémně odolné - vydrží vám desítky, ne-li stovky let.