Druhy materiálu při výrobě nádobí

Řídíte se při výběru nádobí také materiálem, ze kterého jsou vaše nové hrnce a pánve vyrobeny? Pak zde najdete velmi dobrý návod, protože vám vysvětlíme, jaké vlastnosti různé materiály mají a jaké výhody při použití přináší. Tímto způsobem si konečně můžete vybrat ten správný materiál a možná i najít pár oblíbenců v naší široké nabídce nádobí.

Přehled materiálů pro nádobí a pánve

Svět nádobí je velký, ale lze ho rozdělit do tří kategorií a hlavních materiálů: nerezová ocel 18/10, litina a hliník. Tyto materiály naleznete i v našem obchodě. My vám výběr představením materiálů a jejich vlastností trochu usnadníme.

Nádobí z nerezové oceli

Základní materiály nádobí z nerezové oceli 18/10 jsou železo, chrom a nikl. Nerezová ocel je slitina, tedy směs různých prvků, přičemž 10 % slitiny tvoří nikl a 18 % chrom. Zatímco nikl zajišťuje, že se materiál při výrobě snadno tvaruje a je bez chuti, chrom dodává materiálu vysokou odolnost proti korozi. Tyto vlastnosti si můžete užít s nádobím od značky Zwilling.

Hlavní výhody nerezového nádobí 18/10:

  • vynikající odolnost proti korozi - nádobí nevadí jakákoliv kuchyně a styl vaření
  • ideální váha - s nádobím se nenadřete
  • jednoduchá péče - bude se vám dobře mýt a čistit

 

nadobi nerezove

 

Hliníkové nádobí

Jádro vyrobené z hliníku je společné pro několik modelových řad z našeho obchodu. Hliník má vynikající tepelnou vodivost a akumulační vlastnosti. Najdete ho například u pánví značky Ballarini, která je mimochodem považováno za průkopníka v oblasti nepřilnavých povrchů pánví.

Odpovídající produkty potěší speciální hliníkovou slitinou rychlou absorpcí tepla při ohřevu nádobí a zajišťují tak energeticky úsporné vaření.

Pánve z hliníku mají často rozdílné nepřilnavé povrchy, což z nich dělá skutečné všestranné pomocníky v kuchyni.

Hlavní výhody hliníkového nádobí:

  • vynikající tepelná vodivost - nebudete čekat na rozpálení pánve
  • lehká váha - s nádobím se nenadřete
  • velký výběr nepřilnavých povrchů - budete potřebovat méně tuku a nic se vám nebude připalovat

 

nadobi hlinik

 

Litinové nádobí

Značky Staub či Petromax jsou specialistou na litinové nádobí, s kterým vykouzlíte francouzskou klasiku jako Coq au vin, Boeuf Bourguignon nebo hodíte pánev na gril a připravíte perfektní steak.

Kouzlo tohoto typu nádobí je železo. Při vaření nebo dušení v litinovém nádobí se vlastnosti materiálu projeví ve zvláště aromatických pokrmech. Kromě toho hrnce Staub bodují nejen svým vzhledem a výdrží, ale také držením tepla, takže z těchto hrnců můžete pokrm servírovat na stole, kde vydrží dlouho teplý.

Hlavní výhody litinového nádobí:

  • vhodné pro pomalé vaření a aromatické pokrmy - budete vařit jako profesionál
  • robustní - dlouho drží teplo a pokrm pomalu chladne
  • extrémně odolné - vydrží vám desítky, ne-li stovky let.

 

nadobi litina