Slovník pojmů

A B C D E F G I K M P R S U

Al dente

Pokrm (nejčastěji těstoviny nebo rýže) vařený tak, aby byl stále pevný na skus.

Blanchování

Blanchování nebo také jako blanšíroávní je rychlé ponoření potraviny do vroucí vody následované okamžitým opláchnutím ledovou vodou.

Confit

Confit je metoda konzervace masa (obvykle kachna nebo husa) vařením v jejím vlastním tuku.

Deglazování

Deglazování je odlévání tekutiny (např. vína) do pánve, aby se uvolnily zapečené kousky z dna.

Degustace

Degustace je ochutnávání pokrmu během vaření pro úpravu koření nebo jiných složek.

Emulze

Emulze je směs dvou tekutin, které se obvykle nesmíchají, např. olej a voda.

Fermentace

Fermentace je přirozený proces, při kterém mikroorganismy mění potraviny, často používaný pro výrobu alkoholu, kysaného zelí, jogurtu atd. O kvašení jsme psali zde.

Fond

Fond je základní vývar vytvořený vařením masa, kostí a zeleniny.

Glazura

Glazura je tenká vrstva tekutiny (jako je sirup, čokoláda, želé) nanášená na povrch pokrmu pro lesk nebo ochranu.

Gratinování

Slovo je odvozeno od seškrabávání (fr. gratter) právě této připečené kůrky. Gratinované pokrmy jsou velice oblíbené především u tzv. minutek (jídla na objednávku). Gratinujeme pokrmy z brambor, různých druhů těstovin a podobně. Zapékáme…

Infuze

Infuze je proces extrakce chuti nebo aromatu z ingredience (jako bylinky nebo koření) do tekutiny, např. oleje nebo vody.

Karamelizace

Karamelizace je proces, při kterém cukr v potravinách mění svou barvu a chuť na tmavší a bohatší, když se zahřeje.

Marináda

Marináda je tekutá směs používaná k nakládání masa, ryb nebo zeleniny. Více informací o marinování najdete v článku o marinování.

PFAS

PFAS (per- a poly- fluoralkylové látky) jsou člověkem stvořené chemické sloučeniny. Nejsou přirozenou součástí našeho ekosystému, byly uměle vytvořeny pro výrobu produktů odpuzujících vodu, mastnotu a nečistoty. Trvá…

PFOA

PFOA (perfluorooktanová kyselina) patří mezi perfluoroalkylové sloučeniny (PFAS). Široké využití jí vysloužila její silná averze k vodě, takže se uplatňovala zejména při výrobě nádobí s nepřilnavým povrchem Teflon (PTFE…

Pošírování

Pošírování je vaření pokrmu na mírném plameni v tekutině (voda, víno, vývar).

PTFE

Nejznámějším příkladem využití PTFE (polytetrafluorethylen) je výroba kuchyňského nádobí a pánví, kde slouží k přilnutí vrstvy teflonu k podkladu.PTFE je využívána i při výrobě nepromokavých látek, ke kterým patřil…

Purée

Purée je hladká směs zpracovaných potravin, často zeleniny nebo ovoce.

Redukce

Redukce je proces vaření tekutiny, dokud se nezmění její objem a konzistence, což zesiluje chuť.

Sauté

Sauté je rychlé vaření pokrmu na pánvi s malým množství tuku.

Simrování

Simrování je vaření tekutiny na nízkém ohni tak, aby jen lehce probublávala.

Umami

Umami je pátá chuť (vedle sladké, slané, kyselé a hořké) často spojená s ingrediencemi jako sojová omáčka, rajčata a houby.